20 Ocak 2012 Cuma

Trexta İşçileriyle Dayanışma Amaçlı Atölye Çalışmasına Davetlisiniz

Deri-İş Trexta/Çerkezköy örgütlenmesi
21 Ocak 2012 atölye çalışması gündemi ve temel tartışma soruları

Toplantı gündemi

10.30-11.00 Tanışma

11.00-13.00 Durum üzerine kısa bir sunum ve Trexta işçileriyle işyeri ve bölge haritalandırma çalışması, işyeri sorunları ve örgütlenme üzerin bilgi paylaşımı

13.00-14.00 Öğle yemeği

14.00-15.30 Katılımcıların deneyim aktarımı ve yerel ve uluslar arası strateji tartışması

15.30-16.00 Çay arası

16.00-17.00 Önümüzdeki dönemde öncelik verilecek alanlar ve iş listesi


Planlama için öneriler

Yeni baskı noktalarını belirlemek

a.Müşteri stratejisini genişleterek sürdürmek (Nokia’dan sonra Blackberry ve Fair Labour Association’a yeni katılan Apple), yerel müşterilere baskı kurmak (örneğin Teknosa)

b.NOVAMED ve DESA örneklerindeki gibi kadın platformları harekete geçirilebilir mi? (ayrıca bir Trexta dayanışma platformu kurmak yerine kalıcı bir sendikalı kadın işçilere destek birimi oluşturmak mümkün mü?)

c.Diğer sendikalardan baskı noktaları yaratmak (Türkiye’de ve dünyada Trexta’nın faaliyet gösterdiği alanla ilişkili üretim ve tedarik zincirinde örgütlü sendikalar var mı?)

d.Medyada görünürlük kazanmak: Hangi köşe yazarları, akademisyenler yazabilir?

e.ABD’deki merkezle ilgili daha fazla bilgi toplamak

Örgütlenme çalışmasına ağırlık vermek

a.Örgütleyicilerin eğitimi: Küçük gruplar halinde örgütleme becerilerini arttıracak ve işçileri bir arada düşünmeye/çalışmaya sevkedecek eğitim çalışmaları

b.Kurulan iletişim ağının güçlendirilmesi: Düzenli raporlar, evlerde yüzyüze görüşmeler ve toplantılar

c.Listeleme çalışmasının yapılması: Hangi işçi kimi tanıyor, işçilerin özellikleri, becerileri, mahallelerdeki bağlantıları, hemşehrilik ve diğer sosyal ilişkiler, siyasi bağlantılar

d.Haritalandırma çalışması: Fabrikanın ve ÇSB’nin analizi, işçilerin yaptıkları işlere, yaş, etnik köken, cinsiyet...vs ye göre sınıflandırılması

e.İşverenin sendika aleyhine olan kampanyasını geri püskürtmek için işçilere sendika mesajının doğru ulaştırılması

f.Bunları yapmak için eldeki kaynakların değerlendirilip öncelik sırasının belirlenmesi ve altı aylık esnek bir planlama yapılması

Katılımcılardan toplantı öncesi ve sırasında düşünmelerini rica ettiğimiz sorular

  • Daha önce yaşadığınız deneyimlerden (DESA, Novamed gibi kadın işçi temelli örgütlenme ve direnişler; Praktiker, IBM, Standard Profil, UPS gibi uluslararası şirketlerde yürütülen örgütlenme kampanyaları) Trexta fabrikasındaki örgütlenme için çıkarılabilecek dersler nelerdir?
  • Daha önce araştırma ve örgütlenme çalışması yürüttüğünüz mekanların (sanayi havzası, işçi mahallesi, şirketin işyeri) hangi özelliklerini faaliyetleriniz için kullandınız? (örn. hemşehri ilişkileri, işçilerin uğradığı kahveler, ev ziyaretleri…vs.) Bu örnekler Çerkezköy-Trexta mekanındaki araştırma/örgütlenme faaliyetine nasıl ışık tutabilir?
  • Kaynakların ve enerjinin en iyi şekilde kullanılması için firma üstünde hangi baskı noktalarına öncelik verilmesinin anlamlı olacağını düşünüyorsunuz?



Toplantı katılımcıları (kesinleştirenler)

Eren Korkmaz (Deri-İş, Sabancı Üniversitesi), Engin Çelik (Deri-İş, Marmara Üniversitesi), Aslı Odman (İSİG ve Boğaziçi Üniversitesi), Aslı Güneş (Bilgi Universitesi ve Amargi), Ayşe Parla (Sabancı Üniversitesi), Özlem Keleş (Birleşik Taşımacılık Sendikası), Sidar Çınar (Marmara Üniversitesi), Feryal Saygılıgil (DESA Belgeseli yönetmeni ve İTÜ), Devrim Duman (Tümtis), Molly McGrath (ITF ve Tümtis), Duygu Akdoğan (Basın-İş), Hakan Koçak (Petrol-İş), Nesim Aksakal (Petrol-İş), Meltem Korkmaz (İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları), Cihan Hüroğlu (Friedrich Ebert Vakfı), Musa Servi (Deri-İş), Hasan Ulaşan (Deri-İş), Ali Bayram (Deri-İş), Selvi Dönmez (Belediye-İş), Hasan Gülüm (Belediye-İş), Gül Altay (avukat), Kıvanç Eliaçık (DİSK) ve Demet Dinler.

Bu isimlerin dışında dışında Trexta fabrikası işçileri (20-30 civarında) ve Çerkezköy’deki yerel sendika temsilcileri de toplantıya katılacaktır.

Ulaşım ve yer bilgileri

İstanbul’dan Çerkezköy’e sabah 8.30’da Üsküdar vapur iskelesinin önünden ücretsiz bir araç kalkacaktır. FORD Transit, plakası 34DZ3481 (Şoför Hasan Bey’in cep telefonu 0533 712 79 80). Bu araç, 9.00’da Mecidiyeköy’de polis karakolunun önünden yolcuları alacaktır. Ancak aracın parketme ve bekleme şansı olmadığı için şoför Hasan Bey herkesin 8.45’de karakolun önünde olmasını rica ediyor. Akşam toplantı dönüşü aynı araç katılımcıları bırakacaktır.

Gecikenleri beklememiz, park yeri ve toplantı başlama saati nedeniyle mümkün değildir. Gecikme durumunda hala Çerkezköy’e gelmek isterseniz Esenler Otogarından her yarım saatte bir Kale Turizm Çerkezköy otobüslerini kaldırıyor ve toplantının yapılacağı Petrol İş lokalinin tam önünde inebiliyorsunuz (Otobüs muavinine Kapaklı Organize Sanayi durağında inmek istediğinizi söyleyeceksiniz. Lokal tam orada)

Sorular için 0530 781 6037

Toplantı ve atölye çalışması Deri-İş Sendikasının daveti, Petrol-İş sendikasının Çerkezköy’deki ev sahipliği ve Friedrich Ebert Vakfı’nın mali katkısı ile gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder