29 Aralık 2011 Perşembe

İşçiler haklarını istiyor

Gündem | 17 Aralık 2011 Cumartesi 11:14
 
Trexta TR Firması’nın, sendikalarına üye oldukları için 23 işçiyi işten çıkarması ile ilgili bir basın açıklaması yapan Deri-İş Sendikası Genel Merkezi Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan, Örgütlenme Uzmanı Eren Korkmaz, işçilere hakları verilmediği ve işverenin sendikayla görüşmediği takdirde firma önünde eylem yapacaklarını dile getirdi.
Deri-İş Sendikası Genel Merkezi, Çerkezköy’de bulunan ve uluslararası firmalar için deri kılıf ve aksesuar üreten Trexta TR Firması’nın, sendikalarına üye oldukları için 23 işçiyi işten çıkarması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Petrol –İş Çerkezköy Temsilciliği’nde gerçekleştirilen toplantıya Genel Merkez’den gelen Deri-İş Sendikası Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan, Örgütlenme Uzmanı Eren Korkmaz ve işten çıkarılan işçilerin bir kısmı katılırken, Uluşan ve Korkmaz yaptıkları açıklamada işverene seslenerek, “İnsanlar sendikaya üye oldukları için işten çıkarılamaz. Sendika anayasal bir haktır. Eğer bir üye daha işten çıkar ya da işçilere hakları verilmezse eylem yapacağız” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamada, yüzde 75′i kadın işçiler olmak üzere toplam 630 işçinin çalıştığı Trexta TR’de işçilerin yıllardır uzun saatler ve düşük ücretle çalıştığı ifade edilirken, işçilerin, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve daha iyi ücret için Deri-İş Sendikası’na üye olduğu, işverenin sendikal örgütlenmeyi kırabilmek için baskı uyguladığı ve son olarak da çoğu kadın olmak üzere 23 işçinin sendikal örgütlenmeyi kırmak amacıyla işten atıldığı kaydedildi.
Toplantıda ilk olarak Deri-iş Sendikası Genel Merkezi’nden Örgütlenme Uzmanı Eren Korkmaz söz aldı.
TREXTA İŞÇİLERE ANAYASAL HAKLARINI VERMİYOR
Trexta TR Firmasının işçilere haklarını vermeyen bir firma olduğunu iddia eden ve işçilerin bu sebeple sendikalı olmaya çalıştığını vurgulayan Eren Korkmaz, “Yıllardır haklarını alamayan arkadaşlarımız haklarını almak için sendika çatısı altında birleşiyor ancak bunun sonucunda işten çıkarılıyor” dedi. Trexta TR’nin ihracatta ilk bin firma arasında olduğunu hatırlatan Korkmaz, firmanın buna rağmen işçilere haklarını vermediğini dile getirerek, “İşçilerin yüzde 75’i asgari ücretle çalışıyor ancak buna rağmen maaşları düzenli yatırılmıyor. Mesaileri uzun zamandır ödenmiyor. Kıdem ve ihbar tazminatları ödenmiyor. İşçilerin uygun bir dinlenme alanları yok. Konuşma yasağı, geçilmemesi gereken kırmızı çizgileri gibi garip uygulamalar var” ifadelerini kullanırken, işten çıkarılanların sayısının yirmiyi geçtiğini hatırlattı ve “Anayasal hakları kabul edilmedi ve örgütlenmeye öncülük edenler işten çıkarıldı” diye konuştu.
SENDİKA ÇALIŞMALARI İŞE YARADI
Sendikanın mevcut şartlara rağmen bazı şartların düzeltilmesinde etkili olduğunu dile getiren Korkmaz, sendikanın çabaları sayesinde işçilerin çalışma saatlerinin düştüğünü, maaşların ödenmeye başlandığını ve fabrika içinde çeşitli düzeltmeler yapıldığını kaydetti. Korkmaz, konuyla ilgili çalışmalarını uluslar arası düzeye de taşıdıklarını belirtirken, Trexta’yla çalışan firmalardan bazılarının fabrikayı denetlemeye geldiğini ve bilgi aldığını ifade etti.
BASKI SONA ERSİN VE İŞLERİ GERİ VERİLSİN
Bu durumla ilgili iki taleplerinin olduğuna dikkat çeken Korkmaz, bunlardan birinin işçiler üzerindeki baskının son bulması ve diğerinin de haksız yere işten çıkarılan işçilerin işlerine geri iade edilmesi olduğunu kaydederken, ancak yoğun talebe rağmen işveren sendikayla görüşmeyi reddettiğini söyledi.
ÇALIŞMALAR BİRÇOK PLATFORMDA DEVAM EDECEK
Çalışmalarını üçayak üzerinden sürdüreceklerini söyleyen Eren Korkmaz, “Çalışmalarımız uluslararası temelde, ulusal düzeyde ve yerelde, hem hukuk hem de kamu üzerinde devam edecek. Meşru hak taleplerimizi savunacağız” derken, konuşmasında dayanışma ve mücadele çağrısında da bulundu ve bu mücadelelerinin, firma ile görüşene ve talepleri kabul edilene kadar devam edeceğini söyledi. İşten çıkarılan bazı işçiler de, basın toplantısında firmada yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
İŞÇİLERİN YAŞADIKLARI SIKINTILARDAN BAZILARI
Söz konusu firmada 1.5 yıldır çalıştığını söyleyen bir işçi, ilk olarak maaşlarını düzgün alamadıklarını dile getirirken, işe girdikten bir süre sonra mesai ücretlerinin verilmemeye başladığını söyledi. Kendisinden istenilen işin iki katını yapmasına rağmen, performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarıldığını belirten çalışan, “Fabrikada mecburi mesai oluyordu. Kalmayacağımızı söylediğimizde tehdit ediyorlardı. Lavaboya giderken bile izin alıyorduk. 5 dakika kaldığımızda savunma istiyorlardı. Çalışanların çoğu kadın olduğu için kimse bir şey söyleyemiyordu. Çalışma saatleri gerçekten çok fazlaydı. Giriş saatimiz belli ancak çıkış saatimiz belli değildi. Mesai ücreti de almıyorduk. Mesaiye kalmadığımızda ya kapıları kilitliyorlar ya da servisleri kaldırmıyorlardı. Kışın kaloriferlerin çalışmamasına rağmen üzerimize hırka giymek yasaktı. İçeride o kadar kimyasal madde olmasına rağmen havalandırma çalışmıyordu. Firmada hiçbir şekilde insan sağlığına önem verilmiyordu” diye konuştu.
EŞİ DE ÇIKARTILDI
Eşinin de aynı firmada çalıştığını ancak sendika çalışmaları sebebiyle onun da işten çıkarıldığını dile getiren bir çalışan, daha iyi şartlarda çalışmak istedikleri için sendikaya üye olduklarını ancak aralarından bazılarının firma tarafından caydırıldığını ifade ederken, kendilerinin de işine son verildiğini vurguladı.
KOŞULLARIN DÜZELMESİ İÇİN ÖRGÜTLENMEK GEREK
İnsanların sendikalı oldukları için işten çıkarıldığından emin olduklarını ifade eden Hasan Uluşan, işyerlerinde ‘Sendika gelirse işyerini kapatırlar, sendika illegal’ gibi propogandalar yapıldığını savunurken, kendilerinin, ne fabrikaların kapatılmasını ne de işçilerin işten çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Hiçbir işverenin ‘Gelin toplu sözleşme yapalım’ demeyeceğini ya da ‘İyi ki sendikalı oldunuz’ diyeceğini düşünmediğini ifade eden Uluşan, koşulların düzelmesi için örgütlenmek gerektiğine vurgu yaptı.
BİR KİŞİ DAHA ÇIKAR YA DA İŞVEREN UZLAŞMAZSA EYLEM YAPACAĞIZ
Uluşan konuşmasında işverene çağrıda bulunarak, işçilerin anayasal haklarına saygı göstermeleri gerektiğinin altını çizerken, bu konuyu sokağa dökmeden çözmeleri gerektiğini belirtti ve “İki tarafında bu olayı masa başında halletmesi gerekiyor. Aksi takdirde arkadaşlarımızın huzurlu çalışması için eylem yapacağız. Örgütlenme sürecimiz devam edecek. Eğer bir üye daha işten çıkarılırsa eylem yapacağız” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder