29 Aralık 2011 Perşembe

Sendikadan TREXTA’ya uluslararası gözdağı

TREXTA Fabrikası’nın, sendikalarına üye 23 işçiyi performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkardığını söyleyen Deri İş Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan, “Trexta, Nokia, İphone, Canon ve Blackberry gibi dünyaca ünlü markalarla iş yapıyor. Ama ne yazık ki işçilerin haklarını göz ardı ediyor. Trexta TR Fabrikası’nı son kez uyarıyoruz. Bu işçilerin, fabrikaya geri dönüşü sağlanmazsa, Trexta’nın çalıştığı uluslar arası firmaları denetim için Türkiye’ye getirteceğiz.” uyarısını yaptı.

19 Aralık 2011 Pazartesi 08:48
 
ÇERKEZKÖY MANŞET - Kapaklı Petrol-İş Sendikası Lokali’nde saat 12.00’de gerçekleşen basın toplantısına Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan, Deri-İş Trakya temsilcisi Ali Bayram, Örgütlenme Uzmanı Eren Korkmaz ve Erhan Bayram ile Trexta TR Fabrikası’ndan atılan işçiler katıldı.
GEREKİRSE SOKAĞA İNERİZ
İşçilerin sırf sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten Deri-İş Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan; “Trexta Tr fabrikası Türkiye’de ilk 1000 içerisinde olan bir firma. Nokia, İphone, Canon ve Blackberry gibi dünyaca ünlü markalarla iş yapıyor. Ama ne yazık ki işçilerin haklarını göz ardı ediyor. Çok uzun mesai saatleri olmasına rağmen çalışanların maaşları ödenmiyor. Fabrikada çalışan 630 işçiden 450’ye yakını kadın. Uzun mesai saatlerinden dolayı çocuklarına bakamıyorlar. Bu kadar kadın işçinin çalıştığı fabrikada kreş olması zorunludur. İşçilerin kreş talep etmesine rağmen fabrika bu ihtiyacı karşılamıyor. Biz yaptığımız basın toplantısı ile Trexta Tr fabrikasını son kez uyarıyoruz. Bu işçilerin gerekli olan çalışma şartlarında işlerine devam etmesi sağlanmazsa gerekli girişimlerde bulunarak Trexta’nın çalıştığı uluslar arası firmaları denetim için Türkiye’ye getirteceğiz. İşten çıkarmaların devam etmesi halinde de eylemlerimizi sokağa, fabrika önüne taşıyacağız.” İfadelerini kullandı.
BU YAPILAN İNSANLIK AYIBIDIR
Fabrikanın işçi sağlığı ve güvenliği kanunların uymadığını belirten Deri-İş Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan; “Trexta Tr fabrikasının çalıştığı uluslar arası firmaların fabrikaya denetime gelmesi halinde kendileri zararlı çıkacaklardır. Biz böyle şeyler yaşansın istemiyoruz. İşçilerin sendikaya üye olmaları kanuni bir haktır. Sırf sendikaya üye oldukları için insanlar işten çıkarılamaz.”şeklinde konuştu.
ARAMIZA KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKTİLER
Trexta Tr Fabrikası’ndan çıkarılan bir kadın çalışan ise “Fabrikada bütün çalışanların kullandığı ortak bir yol vardı. Bu yola kırmızı çizgi çektiler. Çizginin bir tarafı mavi yakalılara yani işçilere, diğer tarafı da beyaz yakalılara yani memurlara verildi. Bizim çizginin diğer tarafına geçmemiz yasaklandı. Bu yapılan resmen insanlık ayıbıdır. Yapılanlar sadece bunlarla da sınırlı değil. Tuvalet süreleri 5 dakika ile sınırlandırıldı. Fabrika da işçilere hakaret ediliyor. İzinlerimiz verilmiyor.” İfadelerini kullandı.
BÖL, PARÇALA, YÖNET
Yapılan bu uygulamanın kapitalist devletlerin böl, parçala, yönet uygulamasına benzediğini söyleyen Deri-İş Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan; “Ne yazık ki fabrikadaki memur kardeşlerimiz de buna alet oluyor. Oysa onlarında büyük çoğunluğu düşük ücretlerde çalışıyorlar, maaşlarını geç alıyorlar. İşçilerimiz çalışma koşulları düzelene kadar biz mücadelemize devam edeceğiz.” Diyerek basın toplantısına son verdi.

Haber Kaynağı: ÇERKEZKÖY MANŞET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder