29 Aralık 2011 Perşembe

Patronun 'Kırmızı çizgi'si

Çerkezköy’de kurulu olan Trexta fabrikasında çalışan işçilerin yaşadıkları örgütlenmekte ne kadar haklı olduklarını gösteriyor. İşçilerin 2008’den bu yana fazla mesaileri ödenmiyor, fazla mesaiye kalmak istemeyen işçilerin üzerine kapılar kilitleniyor, kimyasallardan bayılan işçiler ayran içirildikten sonra çalıştırılmaya devam ediyor, tuvaletler çoğu zaman kilitli ve 5 dakikadan fazla tuvalette kalmak yasak. Trexta patronunun beyaz ve mavi yakalı işçileri bir araya getirmemek için başvurduğu yöntem ise bir hayli ilginç. Fabrikanın belirli yerlerine kırmızı çizgiler çektiren patron, çizgileri geçene ihtar veriyor, bu çizgiler her ay yenileniyor.
Ağır çalışma koşullarına karşı Deri-İş Sendikasına üye olan ve işten atılan işçiler yaşadıklarını anlatmak için basın toplantısı düzenledi. Kapaklı Beldesindeki Petrol İş Sendikası Temsilciliğinde yapılan toplantıda işçilerin anlattıkları, patronun fabrikada adeta esir kampı kurduğunu gözler önüne seriyor.
ÇİZGİYİ GEÇMEK YASAK
İşçilerin anlatımına göre, fabrikada mavi yakalı işçilerin girmesi yasak alanlar kırmızı çizgiyle işaretlenmiş. Fabrika bahçesindeki yolun ortasına ve fabrika içindeki belirli yerlere kırmızı çizgi çektiren patron, işçilerin yolun neresini kullanacaklarını belirlemiş. Hatta yolda çizgiler kaybolmasın diye her ay çizgiler boyanıyor. Bu çizgileri geçenler uyarı alıyorlar.
KAPILAR KİLİTLENİYOR
Açıklamaya katılan işçilerden Esma Tuna, 1.5 yıldır Trexta’da çalıştığını söyledi. Tuna, mesai ücretleri verilmediği için mesaiye kalmak istemediklerini ama mesaiye kalmayan işçilerin daha zor bölümlere sürgün edildiğini kaydetti. Mesaiye kalmak istemeyen işçilerin üzerine kapıların kilitlendiğini anlatan Tuna, “Bazen de servisler kaldırılmıyordu” dedi.
Başka bir Trexta işçisi Gülcan Bilim ise tuvalet kapılarının kilitli olduğundan tuvaletlere istedikleri zaman gidemediklerini ve tuvaletlerde beş dakikadan fazla kalamadıklarını söyledi.
Çalışma ortamlarının çok soğuk olmasına rağmen yasak sebebiyle hırka bile giyemediklerini belirten Tuna, “Daha iyi koşullarda çalışmak istediğimden dolayı sendikaya üye oldum” dedi.
KADINLARI SİNDİRECEĞİNİ SANMIŞ
Fabrikada bazı işçilerin eşleriyle birlikte çalıştığını belirten Bilim, sendikalaşma başladıktan sonra patronun ilk önce erkek işçileri işten attığını, kadınları daha rahat sindirebileceğini düşündüğünü söyledi. Ancak işler patronun istediği gibi olmadığını kaydeden Bilim, kadınların hemen sendikaya üye olduklarını söyledi. “Ummadık taş baş yarar” diyen Bilim, mücadelede kararlı olduklarını söyledi.
KİMYASALLAR BAYILTIYOR
İşçilerin yüzde 75’inin asgari ücret aldığı fabrikada, sürekli fazla mesai yapılmasına rağmen Kasım 2008 yılından beri hiç mesai parası verilmedi. Ağır ve uzun çalışma koşulları ve kimyasaldan etkilenmelerden dolayı işçiler sık sık fabrikada baygınlık geçiriyor. Bayılan işçiler biraz dinlendirilip ayran içirildikten sonra tekrar makine başına gönderiliyor. Deri İş Eğitim Uzmanı Eren Korkmaz, mücadeleyi Trakya’daki emek güçlerinin gündemine taşıyarak ilerleteceklerini söyledi. Korkmaz, firmanın önemli müşterilerinden Nokia’nın sendikanın girişimleri ile fabrikayı denetlemeye geldiğini ve bazı iyileştirmelerin de olduğunu dile getirdi. (Çerkezköy/EVRENSEL)

SERVİ: ÇİZGİLERİ GEÇMEK YASAK
Deri İş sendikası Ağustos ayından bu yana Trexta’da örgütlenme çalışması yürütüyor. Sendikanın güreşme taleplerini sürekli geri çeviren Trexta patronu, şimdiye kadar 23 işçiyi tazminatsız olarak işten attı. Yüzde yetmişinin kadın olduğu fabrikada 630 işçi çalışıyor. Deri İş Genel Başkanı Musa Servi, Trexta’da çalışma koşullarının ortaçağı aratmadığını kaydetti. Kırmızı çizgilere değinen Servi, “Mavi yakalı işçilerin kırmızı çizgileri geçmeleri kesinlikle yasaklanmış. Eğer geçerlerse uyarı ve ihtar alıyor işçiler. Çizginin diğer tarafında kim var derseniz, yine işçiler ama kalifiye, beyaz yakalı işçiler” dedi.
Güncelleme tarihi: 2011-12-17 17:08

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder