29 Aralık 2011 Perşembe

Trexta Tr Deri’de Sendika Düşmanlığı!

“Performans düşüklüğü” gerekçesiyle toplu işten atmalar, sendika düşmanı patronların âdeti haline geldi. Canon, iPhone, Nokia, Blackberry gibi uluslararası firmalara aksesuar ve kılıf üreten, Çerkezköy’de bulunan Trexta Tr Deri fabrikasında, işçiler sendikalı olmak istedikleri için işten atıldılar. Trextra’da çalışan 630 işçinin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Çalışma koşullarının kötü olması nedeniyle işçiler Deri-İş sendikasında örgütlenmeye başladılar. İşçilerin sendikalaştığını duyan işveren ise 20 işçiyi işten attı.
Fabrikada dinlenme saatlerinden ücretlere kadar birçok sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen işçilerin en büyük sorunu, ücretlerini zamanında ve tam alamamak. Bu sıkıntıyı işçiler şöyle anlatıyor: “Maaşlarımızı sorduğumuzda işveren vekilleri bize, ‘maaşlarınızı sormayın, para var da mı vermiyoruz? Bir daha sorarsanız ihtar yersiniz, işten atılırsınız, sokakta bir dünya işsiz var’ gibi sözler söylüyorlar.”
630 işçiden 465’i kadın olmasına rağmen fabrikada kreş yok; üstelik kâğıt üzerinde var gözüküyor. Fazla mesailere kalmak istemeyen işçiler tehdit ediliyorlar. Fazla mesaiye kalmak istemedikleri durumlarda yöneticileri tarafından fabrikada esir alındıklarını, kapıların kapatıldığını ve servislerin kaldırılmadığını ifade eden işçiler, fazla mesai ücretlerinin de ödenmediğini söylüyorlar.
Tiner, bali gibi uçucu maddeler ve kimyasallarla, kılıf tozları arasında çalışan işçiler, havalandırmaları çalışmadığı için ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. İlaç bölümünde çalıştırılan işçiler, dönüşümlü olarak çalıştırılıyor ama ustayla problemi olan işçilerin aralıksız iki ay bu bölümde çalıştırıldığı ifade ediliyor.
Trextra’da işçilere tuvalet de yasak! Tuvalet kapılarını kilitliyorlar, tuvalete gitmek için birim sorumlularından anahtarı alan işçiler, işlerini 5 dakika içinde halletmek zorunda. Eğer işçiler 5 dakika sonra geri dönmezlerse tutanak tutuluyor.
Patronlar büyüyorlar ve bundan övünüyorlar, işçileri de bu övünce ortak olmaya çağırıyorlar. Ancak görüldüğü üzere patronların sermayesini büyütmesi, işçilerin dizginsiz sömürüsü üzerinde gerçekleşmektedir.

18 Aralık 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder