29 Aralık 2011 Perşembe

Telefon Aksesuarları Sendikasız Üretilir

Nokia, Blackberry gibi firmaların aksesuarlarını üreten Trexta Tr, sendikalı oldukları için 20 işçisini çıkardı. İşten çıkarılan Çakır, "Gece gündüz, mesai ücreti almadan çalıştık, yine de maaşlarımızı alamıyorduk" diyor.
Nokia ve Blackberry başta olmak üzere Canon, iPhone gibi büyük firmaların aksesuarlarını üreten Çerkezköy'deki Trexta Tr firması, sendikalı oldukları için 20 işçiyi işten çıkardı.
Fabrikada çalışan 630 işçinin yüzde 75'i kadın, yüzde 90'ı da asgari ücretle çalışıyor. Son iki aydır, işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi için Deri-İş sendikasında örgütlenmeye başladı.
Fabrika yönetimi, sendikalaşmanın başlaması üzerine 20 işçiyi "performans düşüklüğü" gerekçesiyle, ancak işçilerin ve sendikanın ifadesiyle sendikalı oldukları için işten çıkardı.

"Sürekli üretim var nasıl para yok"

Yedi yıldır fabrikada makine bölümünde çalışan 31 yaşındaki Çiğdem Çakır, en büyük sorunlarının maaşlarını alamamak ve mesai ücretlerinin ödenmemesi olduğunu söylüyor.
"Son bir buçuk yıldır, maaşlarımız 'para yok' denerek bölük pörçük ve zamanında ödenmiyor. Biz bu kadar büyük firmalara üretim yaparken ve gece gündüz çalışırken nasıl paraları olmaz bunu anlayamıyoruz.
Gece 10'lara kadar, hafta sonları gece yarılarına kadar mesaiye kalmamız isteniyor. Mesai ücretlerimiz ödenmiyor buna karşılık, işin az olduğu zamanlar keyiflerine göre izin veriyorlar.
Mesaiye kalmak istemediğimiz zaman, servis araçlarını kaldırmıyorlardı, biz de kendi imkanlarımızla da olsa fabrikadan çıkıyorduk. Ayrıca, mesaiye kalmayanları 'çocuğunuz hastalandığında size izin vermeyiz' diye tehdit ediyorlardı.
Bunun dışında gece vardiyasında yarım saat yemek molası dışında iki mola hakkımız kullandırılmıyor. Bir kahve bile içemiyoruz."

"İğne gözüme girmeden zaten kör olacaktım"

İş güvenliklerinin de sağlanmadığını söyleyen Çakır, şöyle devam etti:
"Kimyasal maddelerle çalışılan bir ortamdayız, ilaç bölümünde ayda bir doktor kontrolü yapılması gerek; işçilerin aynı ortamda sürekli çalışmaması gerek. Ancak tüm bunlar yönetimin keyfi uygulamasına bırakılıyor.
Çalıştığım makinedeki iğnenin kırılması ihtimaline karşı kullanılan bir koruyucu plastik var; bu koruyucudan dolayı önümüzü bile göremez oluyoruz. Kaç kere söylememize rağmen daha kaliteli bir koruyucu alınmadı. İğne fırlayıp gözümü kör etmeden bu koruyucu ile zaten kör olacaktım."
İşçilerin çoğu kadın olmasına rağmen, fabrikada kreş de bulunmuyor. İşte tüm bu çalışma koşullarına karşı örgütlenmeye başlayan işçilere, yönetim önce sözlü olarak baskı yapmaya başlamış.
Sonunda da 20 işçi işten çıkarılmış; sendika işçiler için işe iade davası açtı. (NV)

İstanbul - BİA Haber Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder